
WEBINAR QUESTIONS AND ANSWERS  

1 Should operators have separate subcontractor agreements in place, if they’re 

contracting work out? 

Yes, we strongly recommend separate subcontractor agreements are implemented. 

This is to ensure the terms of the relationship is clear and including the extent of each 

party’s liability is understood. The subcontract could also include the parties 

understanding in respect of multiple actual carrier responsibility to ensure clarity.  

2 If a Contracting Carrier organises a carriage and takes payment on behalf, is the 

Contracting Carrier responsible for any damage? Can you exempt yourself from this 

if you have a disclaimer stating that you are a Contracting Carrier organising the 

load and that all liability is with the Actual Carrier? 

The Contracting Carrier is responsible under the Contract and Commercial Law Act 

2017 (“the Act”), regardless of who causes the loss or damage. A disclaimer would 

likely have no effect on that responsibility under the Act. As per the previous 

question, this further emphasises the need for a written agreement between parties. 

It is therefore critical that contracting carriers have adequate contractual 

protections in place with Actual Carriers, and that they are satisfied with the Actual 

Carrier’s reputation and reliability.  

3 Where do we stand as a transport operator when the customer expects costs to be 

covered up to at least their insurance excess? 

This depends on the type of contract you have with the customer.  

If you agreed to cover those costs, the understanding needs to be in writing and 

signed by both parties. This includes the specific excess amounts, i.e. a contract on 

Declared Terms/Declared Value Risk. 

The default position under clause 10 of the Terms is that the customers are 

responsible to ensure the goods, and you can agree to affect insurance as the 

customers agent at the customers cost.  

4 Should the Terms refer to a rates schedule, and prompt a regular review? I.e., unless 

any other agreement in place, quarterly Grant Thornton Transport Index or annual 

CPI adjustment? 

Rather than the Terms, a statement to the effect that certain increases are to be 

made at certain intervals may be better inserted as an addition to your quote/bill of 

lading document.  

We are happy to discuss this further with specific members to see how best to 

incorporate this into any appropriate contracts.  

5 While there is no requirement for a carrier to hold any insurances, should $5/10m 

Public liability be the standard type of insurance held? 

The current wording of the Terms allows carriers to be flexible and agree on 

insurance with a customer from time to time. This is critical to discuss with your insurer 

and/or broker.  

Your company should be properly advised by an insurance expert prior to signing up 

to any insurance. As carrier companies will vary in size and insurance requirements, 

there will be no ‘one size fits all’ approach to insurance.  
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6 Is the carrier required to maintain and hold all relevant licenses, permits or authorities 

to operate vehicles, and ensure drivers are also licensed? 

All carriers should meet their licencing and other obligations under the Land 

Transport Act 1998.  

Carriers should also ensure any drivers within their company meet such requirements.  

7 Does a carrier have the right to remove or discard any product that is already in 

transport should it leak, damage or spoil other freight or the vehicle in any way? 

Could they hold a customer liable for damage of any other cargo or property? 

Given clause 9.3 of the Terms requires the customer to properly package the goods, 

clause 9.4 gives the carrier the ability to hold the customer liable for damage that 

may occur under clause 9.3. This includes if the goods are not packaged or labelled 

correctly. 

There is also the indemnity at clause 8.1 of the Terms whereby the customer is liable 

for losses from a breach of the Terms. A customer’s cargo damaging other cargo 

would be covered under this.  

8 Could a carrier insert a confidentiality clause?  

Yes, any carrier can insert a confidentiality clause. However, it would need to be 

clear what particular information is confidential (especially if you have your Terms 

readily available on your website).  

If a carrier includes a confidentiality clause, we suggest including that any 

obligations surrounding the contracts confidentiality will continue once the contract 

expires or is terminated.   

9 Could operators refer to customers having obligations under Chain of Responsibility 

provisions of the Land Transport Act?  

While there may be a chain of responsibility, we have aimed at managing the 

customers obligations clearly in the Terms, particularly regarding labelling goods, 

packaging goods, and indemnity to carriers for dangerous goods. 

It is important to note there have been little to no prosecutions brought under the 

chain of responsibility provisions. So, we have aimed at keeping the Terms ‘Act 

specific’, which will adequately cover the parties respective responsibilities.  

 


